LJUBAV IZVAN VREMENA – Karen Marie Moning | Highlander #1

Izdavač: Stilus Knjiga

Preveo: Ruđer Jeny

1

Ljubav izvan vremena” prvi je roman u serijalu Highlander popularne autorice Karen Marie Moning.

Knjigu sam dovršila pod penalima na utakmici Svjetskog Nogometnog Prvenstva u Rusiji izmedju Hrvatske i Rusije. Naime, iz principa sam odlučila ne pogledati ni jednu utakmicu na ovome prvenstvu (ne pitajte me koji principi, nisu neki, ali su moji 🙂 ), a što ću drugo raditi u tom periodu, ako ne čitati knjigu.

I moram priznati da mi je ova knjiga, a osobito njezin kraj koji sam čitala uz zvukove vriskova, uzdaha, gromoglasnog pjevanja, petardi i vatrometa, baš dobro sjela. I nakon što je sve bilo gotovo – i tekma i knjiga – muž mi se javio s puta, krajnje razočaran što nisam pogledala tekmu.

Muž: “Utakmica je bila jako uzbudljiva. Daj da ti barem prepričam neke najuzbudljivije trenutke.”

Ja: “Moja knjiga je također bila jako uzbudljiva. Želiš li da ja tebi prepričam njene najuzbudljivije trenutke?”

Znajući da na se naslovnici ove knjige nalazi polugoli škotski bog – nije bio oduševljen idejom. Srećom, imam vas, dragi čitatelji, s kojima ću vrlo rado podijeliti sve što mi se svidjelo u vezi ove knjige.

20180709_142505.jpg


Inicijalni zaplet je toliko simpatično ridikulozan da mu je teško odoljeti. Naime, u Škotskoj u 16. stoljeću postoji jedan mladi plemić čiji su ljubavni talenti (a bome i veličina pimpača) dostigle epsku reputaciju medju ljudskih, ali i vilinskim pukom. Ta reputacija je tolika da je upravo vilinska kraljica iskoristila njegovo ime da svoje ljubavnike učini ljubomornim. Moćni vilenjaci polude na samu ideju da je jedan smrtnik zaveo njihovu kraljicu (iako doista nije) i tako opasna dvorska luda te vilinski kralj odluče isplesti mrežu oko jadnog našeg obdarenog Jastreba kako bi ga kaznili. Moći vilenjaka su velike – oni jednim potezom prsta mogu dovoditi ljude, u ovakvim slučajevima najčešće žene, iz budućnosti. Odabir pada na našu junakinju Adrienne, siroče koja luta Amerikom u potrazi sa sigurnošću nakon traumatičnog incidenta sa zaručnikom, prekrasnim, imućnim, ali i opasnim muškarcem koji ju je iskoristio. Nakon toga, Adrienne se zaklela da se nikad više nikad neće spetljati s prekrasnim muškarcem.

Vilenjaci trebaju upravo takvu ženu kako bi Jastreba (koji se nikad nije zaljubio) uvalili u nepriliku zaljubljivanja, štoviše prisilnu ženidbu sa ženom koja nimalo ne mari za njega niti lako pada na sve njegove čari. Hoće li Adrienne ostati ravnodušna prema Jastrebu, osobito kad se igri priključi i Adam Black, tajanstveni i prekrasni kovač koji također pokušava zavesti Adrienne, a koji je zapravo prikrivena vilenjačka luda koja je sve ovo i zakuhala?

Ova knjiga me ne mali broj puta onako od srca nasmijala. Glasno. U javnosti.

Ajd’ mi vi objasnite kako ostati ravnodušan na ovakve rečenice:

Njegovoj muškosti na pola koplja zavide i pastusi… otima ženi dušu.

Oh, pobogu. 😀

MemorableMetallicDog-size_restricted.gif

Moning je autorica koja je karijeru izgradila na paranormalnim serijalima s elementima ljubavnih romana, a ovo joj je raniji serijal koji se više od ostalih fokusirao na ljubavni aspekt. No, ona se vrlo rado poigrava tim elementima te ih suptilno ismijava rečenicama poput ove, pritom nimalo manje ozbiljno shvaćajući da čitatelji žele dobru, uvjerljivu i vruću ljubavnu priču, osobito kad je u pitanju priča u kojoj se likovi isprva mrze. A kemija izmedju glavnih likova je doista bila jasna i krasna, dok opisi seksa nisu nimalo razočarali (da, ova knjiga ima eksplicitne opise seksualnih odnosa, pa ako vam to smeta, ovo možda nije knjiga za vas). 🙂

Jastreb i Adrienne zapeli su u braku koji isprva doista ne funkcionira. Razlike izmedju njih su goleme, a zapinju na površnostima. No, s vremenom se njihove kemija razvija u svim smjerovima, pa tako Jastreb polako shvaća koliko je Adrienne samostalna i inteligentna žena iz nekog drugog vremena, a Adrienne shvaća koliko je Jastreb kvalitetna i razumna osoba ispod sve te blještave vanjštine i velikog seksepila. Dapače, ugodno sam iznenađena kako je autorica napisala pozadinu i Adrienne i Jastreba, ocrtavajući dubinu traume koja dobro objašnjava njihove postupke.

20180709_142810.jpg

Prvi dio knjige je poprilično predvidljiv, s likovima koji su sve samo ne savršeni i kojima  emocije često oduzmu zdravu pamet, ali to je nešto što i očekujemo u ovakvom tipu literature. Ti likovi su me ponekad i živcirali, osobito Jastreb koji je mogao malo prije naučiti da zatvaranje supruge pod kukuljicu i otimanje i nije neka privlačna zavodnička metoda… No, Jastreb, kao i ostali likovi imaju svoju jasnu liniju od krivih odluka do onih pravih i time je drugi dio knjige donio svježinu baš kad ju je trebalo.

Prema kraju knjige ulozi rastu, paranormalni aspekt knjige postaje sve prisutniji te sve strašniji – Moning zna i voli pisati o vilenjacima, njezini vilenjaci su uvijek opasni, i ovdje sam najviše do sad osjetila izuzetnu moć i kapricioznost tih besmrtnih bića kojima su ljudi manje vrijedni od mrava i tu su im samo da se s njima poigraju.

Sam kraj me oduševio! Obrat je bio baš kakvim sam ga priželjkivala, a autorica je cijelu priču zaključila tako lijepo i zabavno, poznavajući svoju publiku – ono kad uzdahnete na kraju jer vam je baš lijepo. 🙂


Karen Marie Moning je autorica velikog broja knjiga i izuzetno je voljena. Osobno sam usred njezinog “Fever” serijala (koji je fantastičan i od srca ga preporučujem), a Highlander joj je jedan od starijih serijala. Lagala bih kad bih rekla da je ova knjiga savršena i da nema problema s nekim nejasnoćama u priči ili s nekim aspektima karakterizacije, ali ostali nastavci u serijalu su sve bolji i bolji, vjerojatno jer se i autorica sve više opuštala.

Doista bih voljela vidjeti i ostale nastavke Highlander serijala izdane na hrvatskom jeziku. Treba nam više ovakvim pitoresknih, zabavnih i maštovitih serijala. Stoga vas ohrabrujem da, ako osjetite da je ovo serijal za vas, knjigu i kupite, pa makar retrogradno nakon što ste ju pročitali negdje drugdje, a knjiga vam se svidjela. Tako jedino možemo osigurati i nastavke.


Jeste li možda ovu knjigu već pročitali? Kako vam se svidjela?

20180709_142937 (1).jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s