IZGUBLJENA SVJETLOST – Jill Santopolo

Izdavač: Znanje

Prevela s engleskoga Mirjana Čalić

Godina izdavanja: 2018

3


DVIJE LJUBAVI. DVA ŽIVOTA. JEDAN IZBOR.

Izgubljena svjetlost” autorice Jill Santopolo u centar je knjiške pozornosti došla početkom ove godine kada ju je slavna glumica (i jednako slavna knjigoljupka) Reese Witherspoon odabrala za svoj book club. Pročitavši je u tom periodu na engleskom, baš me razveselila novost da Znanje ovaj naslov izdaje i kod nas, i činila mi se kao idealan naslov za naše mjesečno knjiško druženje u Hoću Knjigu book clubu. Ostale članice kluba su se složile – knjiga je odabrana kao naslov koji ćemo obradjivati u lipnju.

Doista je teško definirati ovu knjigu. Radi se o ljubavnom romanu, ali naravno, sa zanimljivim obratom unutar žanra. Lucy i Gabe upoznali su se 2001. godine na studiju i na sam dan napada na Svjetski trgovački centar u New Yorku. Dan je to koji je promijenio grad, promijenio svijet, ali promijenio i njih same. Odmah su se privukli jedan drugome, zbližili, poljubili, jer baš kao što i knjiga tvrdi – ima nešto u smrti zbog čega ljudi žele živjeti.

No, na Lucy-inu veliku žalost, veza se nije odmah ostvarila, i Gabe joj je ostao tiha patnja kroz cijelo trajanje studija. Srećom, nekoliko godina poslije susreću se ponovno i započinju strastvenu, kratku, ali turbulentnu vezu bez ikakve zadrške, ili barem Lucy tako misli.

IMG_20180617_171750_992 (1).jpg

Dok Lucy polako radi na karijeri televizijske producentice koja ju jako veseli, Gabe još uvijek traži ono što ga ispunjava. Gabe je imao teško djetinjstvo, silno ne želi biti kao njegov talentiran, ali okrutan otac, nego želi vratiti svijetu dobrim i uraditi nešto značajno sa svojim životom i svojim kreativnim talentima (Gabe je fotograf). U jednom trenutku, Gabe dobiva priliku karijere, poziciju ratnog fotografa u ratnom području, i odluči otići. Lucy ga tamo ne može slijediti. Ona je slomljena, izdana i ne zna kako nakon prekida pustiti savršenu vezu.

Kako se oporaviti od tog gubitka? Za Lucy je opravak od prekida dug i težak, no ubrzo upoznaje Darrena, naizgled savršenog muškarca koji ju silno voli i koji želi provesti život s njom. I Lucy se prvi put susreće s pitanjem koje se provlači kroz ostatak knjige – da li izgorjeti za vatru zbog koje se osjećamo živima, ili prepustiti sigurnosti, koja je lijepa, ali u njoj nismo doista vidjeni?

Interesantan je format u kojem je autorica odlučila napisati ovaj roman. U nekim dijelovima je čak i zbunjujući – Lucy priča svoju verziju priče i likova, i obraća se Gabeu, i do kraja knjige nije u potpunosti jasno zašto je to tako. Također, to je “pismo” izuzetno intimno, mnoge emocije ispoljavaju iz tih riječi i često ne osvjetljavaju likove u najboljem svijetlu – ni Gabea, ni Darrena, a pogotovo ne Lucy. Ovo je možda aspekt knjige koji je najmanje ispravan u kontekstu ljubavnog žanra knjige, jer se radi o žanru u kojem su likovi ponekad i pretjerano uljepšani i idealizirani. U “Izgubljenoj svjetlosti” se čini kao da je jedina idealizacija upravo Lucy-ina idealizacija kratke veze izmedju nje i Gabea.

Teme koje knjiga obradjuje su izuzetno snažne i lako se poistovjetiti s njima, osobito nakon što smo preživjeli nekoliko različitih ljubavnih situacija u životu. Govori se o temama kao prva ljubav, strast, bolni prekidi, životni odabiri i žaljenja za njima, brak, karijera, ispunjenost, žudnja, sebičnost pa i prevara. Autorica ne patronizira i ne sudi dilemama svojih likova – ona svoje vlastite likove ne idealizira već im dopušta da na stranicama knjige zažive kao ljudi, krvavi pod kožom.

Izgubljena svjetlost” opisuje doista epsku ljubavnu priču – tragična je i potresna. A čak ako vas i nerviraju njeni likovi i njihovi odabiri, ohrabrujem vas da dodjete do kraja koji doista krasno zaokružuje cijeli roman.

Knjigu “Izgubljena svjetlost” mozqete kupiti ovdje.


Jeste li možda već pročitali “Izgubljenu svjetlost“? Napišite svoje doživljaje u komentare.

20180630_162540 (2).jpg

2 thoughts on “IZGUBLJENA SVJETLOST – Jill Santopolo

  1. iako već i ptičice na grani znaju da volim trilere,baš sam se zainteresirala za ovu knjigu jer recenzija je iskrena i realna,ništa ne uljepšava i zato mislim da ču naći vremena za ovu knjigu,Palac gore

    Like

Leave a comment