SUNCE I NJENI CVJETOVI – Rupi Kaur

Izdavač: Stilus Knjiga

S engleskoga prevela: Ira Martinović

1


Sunce i njeni cvjetovi” druga je zbirka poezije popularne Rupi Kaur. Prva zbirka zvala se “Mlijeko i med“, i možda ste je već čitali, ili bar vidjali na policama knjižara.

IMG_20180616_082306_689.jpg

Rupi svojom poezijom, kao i pripadajućim im ilustracijama, progovara o različitim temama. U prvoj zbirci fokusirala se na ljubav, gubitak, traumu, zlostavljanje, zacjeljenje i ženstvenost, u drugoj knjizi tim temama još dodaje tugu, prepuštenost trenutku, poštivanje korijena, žensku revoluciju i osnaženje sebe. Velike su to teme i Rupi im ne prilazi oprezno već se zabija u njih svom svojom snagom.

Počela bih s manama ove knjige i, općenito manama ili barem kritiziranim dijelovima Rupinih knjiga. Ovo je JEDVA poezija, ali to nije uopće nije ni bitno… Misli, poezija, spoj poezije i proze, nebitno je kako mi to klasificirali i koja pravila slijedi.

Na dalje, Rupine misli često kritiziraju kao previše jednostavne. Ona to vrlo često i jesu, no ni u tome ne vidim problem. Znači, ovako u glavu objasniti svoj stav – ako od ovih knjiga očekujete visoku poeziju koja će vas intelektualno dražiti i oduševiti lingvističkim dosjetkama – nemojte ni kretati čitati. Nije da dosjetka nema, ali nisu poanta. No, ako bi htjeli čuti glas jedne generacije žena u njenom najiskrenijem (i time najvrjednijem) obliku, onda možda ove knjige i nose neku vrijednost za vas.

Rupina poezija odraz je nje same. Djevojka iz indijske obitelji koja je još prije njenog rodjenja emigrirala u stranu Kanadu. Odrasla je kao spoj dviju gotovo nespojivih kultura. Plus, Rupi je Žena koja se o svojoj intimi ne srami pričati. O lijepom i o ružnom. I tu dolazimo do čarolije “Sunca i njenih cvjetova“… Kada Rupi govori o snažnim emocijama i apsolutnoj skršenosti nakon ljubavnog prekida – to je doista sve što smo ikad osjetile kada nam je srce bilo slomljeno. Kad nam je nakon traumatičnog događaja u životu trebalo dugo vremena da ponovno stanemo na noge ili kada smo u depresiji – Rupi govori našim neartikuliranih glasom. Kada se osjećamo jeftino, jer samo na ulici, na poslu, u obitelji ili u dućanu suptilno (ili manje suptilno) svedene na sise i guzice, Rupi nudi misao ili dvije i o tome. Kada smo seksualno iskorištene, napadnute, silovane… Rupi to iskustvo opisuje na nevjerojatno jasan način. Kada nakon takvog događaja moramo naučiti kako biti ponovno žene – Rupi zna.

20180623_172408 (1).jpg

Također, ona razumije unutarnju dihotomiju kada kao žene moramo pomiriti tradicionalni odgoj i vlastitu bujajuću seksualnost, vlastitu eruptirajuću želju za slobodom i vlastitim odabirima; kada iz tog tradicionalnog odgoja moramo same naučiti da žena ne mora odabrati “Da!” kao odgovor na svako pitanje, da ne mora odabrati trpljenje i služenje kao jedini ispravni način života; da moramo voljeti svoje majke i diviti im se na svemu što su prošle i postigle, ali da neke odluke ipak možemo, smijemo i MORAMO donijeti drugačije.

I na kraju, u ovoj knjizi, Rupi nježno ohrabruje na unutarnju žensku revoluciju – zaljubljenost u samu sebe, prihvaćanje same sebe na najdubljoj razini, snagu koja treperi iz onog što jesmo, a ne što želimo biti zato što mislimo da tako moramo (ništa mi ne moramo).

Rupi o ovome svemu govori toliko iskreno i vrlo jasno. Da, ako ste ljubitelj kvalitetne poezije i često ju čitate moglo bi vam to sve biti previše “simple” te Rupi možda nije za vas (iako vas potičem da probate). No, za sve ostale mogla bi biti nešto doista vrijedno.

Mlijeko i med” zbirka je koju sam vrlo rado poklanjala prijateljicama, uvijek ih je obradovala, znala sam kome i zašto poklanjam. Sretna sam što će i “Sunce i njeni darovi” biti na mojoj listi rado darivanih darova.

20180623_171819 (1).jpg


Jeste li je već čitali? Ili ste možda čitali “Mlijeko i med”? Ostavite komentar sa svojim dojmovima. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s