Jelena Hrvoj: “DEDIVINACIJA – Nacija psihoze”

Objavljeno u vlastitoj nakladi autorice

1


Jelena Hrvoj mlada je hrvatska autorica, ali iako joj je ovo prvi napisani roman, ovo joj nije prvi izdani roman. Prvi roman “Štorka” – psihološki triler – izdan je 2014. godine. Nakon toga zaokreće u žanr psihološkog horora i 2016. objavljuje roman “Durgina kuća“, dok 2017. izdaje nastavak “Štorke” pod nazivom “Štorka: Manifest“. Iako ni jedan od tih romana nisam još pročitala (osim Dedivinacije), o njima sam čula same pohvale i to od ljudi koji znaju što je dobra knjiga.

20180914_133750 (1).jpg

U međuvremenu, Jelena je odlučila izdati i “Dedivinaciju – Naciju psihoze“. Iako joj je to prvi napisan roman nije ga do sada odlučila izdati iz jednostavnog razloga – smatrala je da taj roman u tom trenutku nije bio spreman za objavljivanje. Za razliku od “Štorke” – psihološkog trilera i “Durgine kuće” – psihološkog horora, ovdje je riječ o nezahvalnijem (o tome ću malo kasnije) žanru SF-a i stekla sam dojam da Hrvoj jednostavno nije smatrala da se kao spisateljica nije dovoljno dobro snašla u tom zastrašujućem SF žanru koji je iskoristila kao pokretač za svoju priču.

Iz tog razloga mi je drago što je Jelena Hrvoj ipak odlučila izdati ovu knjigu. Ovdje je riječ o iznimno talentiranoj spisateljici, prepoznatljivog stila pisanja. Iako je u knjizi katkad vidljivo neiskustvo (tu i tamo se naidje na koju nespretnu rečenicu, rupice u radnji, prigodna rješenja situacija, kao i pokoji lektorski propust) to ne smeta previše. Zapravo mi je cijelom čitateljskom iskustvu najviše zasmetao format teksta koji je knjigu  nepotrebno proširio na 500-tinjak stranica, te je knjiga, uz teži tip papira, bila poprilično teška i nezgrapna za čitanje. No, tom problemu priskače u pomoć naslovnica besprijekornog dizajna (jesam li vam rekla da je Jelena Hrvoj grafička dizajnerica po struci?) i zaista ju je gušt gledati, dirati, vidjeti na polici…

20180914_133659 (1) (1).jpg

A što sa samom pričom i stilom pisanja, ipak je to ono što knjigu čini dobrom ili lošom, zar ne? E, ovdje me Jelena Hrvoj izula iz cipela. Razina imaginacije kojom raspolaže je apsolutno očaravajuća. Jelena je svijet ove knjige zamislila detaljno, zastrašujuće, duboko atmosferično, izuzetno labilno i, kako sam naslov govori, poprilično psihotično.

Psihoza je očigledna u svakoj stanici ove knjige – u atmosferi, u načinu na koji likovi pričaju, u unutarnjim monolozima te u interakciji likova sa svijetom oko sebe. Hrvoj strahovito dobro barata psihološkom terminologijom i uživat ćete učiti o raznim tipovima patologija kao što su razne psihoze, poremećaji i fobije. (I hvala ti, Jelena, što u radnju nisi ubacila tripofobiju. Bojim se da ne bih bila sposobna čitati dalje. 🙂 )

Biti lovac ili lovina ustvari je poprilično jednostavan izbor u svojoj samoj kompleksnosti.

Knjiga započinje tipično kriminalistički. Aurora Blue je specijalistica forenzičke analize i profesorica staroljudskih nauka. Sa svojim partnerom istražuje slučajeve serijskih ubojstava – nešto nečuveno u 3154. godini u kojoj se radnja odvija. Kompleksni psihološki profili likova, uzbudljive akcijske sekvence, misteriozne zavjere, stalni obrati i priča veća od života, knjiga obiluje ovim elementima i, ako malo zažmirite na jedno oko što se tiče onih početničkih nespretnosti u romanu – zabave doista ne manjka.

41661030_237115416968346_3373687190281256960_n.jpg

Objaviti roman u vlastitoj nakladi nije lako. Osim izazova u području samog fizičkog izdavanja knjige tu je i izostanak cijelog sustava podrške kojom izdavačka kuća raspolaže kao što su urednici i lektori i kojekakvi iskusniji profesionalci. Svaki taj element je izuzetno izazovan za autora koji objavljuje u vlastitoj nakladi, a da ne govorim koliko je skup. Jelena Hrvoj se odlično snašla u tom procesu i shvatila ga veoma ozbiljno. Vjerujte mi, kroz ruke mi je prošao prevelik broj suludo loših romana iz vlastite naklade koji graniče s nečitljivosti, a da ne bih znala prepoznati razliku.

U svakom slučaju, dok čekam nastavak ovog romana (nadam se da će ga biti!) idem ugrabiti još koji naslov iz Jeleninog opusa. Jedva čekam. 🙂

Knjigu “DEDIVINACIJA – Nacija psihoze” možete kupiti ovdje.

One thought on “Jelena Hrvoj: “DEDIVINACIJA – Nacija psihoze”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s