R. U. R.: ROSSUMOVI UNIVERZALNI ROBOTI – Karel Čapek

Izdavač: Hangar7
Prevela: Adisa Zuberović
Naslov izvornika: Rossumovi Univerzální Roboti
2019.

“Roboti svijeta! Moć čovjeka je nestala! Novi svijet se uzdigao: vladavina Robota! Krenite!”


Ova recenzija je, zapravo, suvišna i nepotrebna. Kako uopće recenzirati dramu, odnosno TEKST drame? Drama nije pisana kako bi se (primarno) čitala, napisana je kako bi se izvodila, na pozornici, pred publikom. Time je jasno da recenzija jedne drame može biti jedino i isključivo nepotpuna, jer ogroman element jedne drame ovdje bolno nedostaje.

Dramu “R. U. R.: Rossumovi univerzalni roboti” ću stoga, manje više, jednostavno predstaviti. Unatoč sitnim disbalansima u koje ne mogu točno uperiti prstom, uživala sam čitajući. Tekst je moćan. I mogu se nadati da ću ovu dramu jednog dana vidjeti i na pozornici nekog kazališta, po mogućnosti upravo u ovoj verziji i u prijevodu Adise Zuberović.

A kako je uopće došlo do ovoga izdanja? O izdavačkoj kući Hangar7 puno sam pričala i primijetili ste da njihova djela rado čitam i recenziram. Naravno, s tom izdavačkom kućom moj blog ima suradnju u vidu recenzentskih primjeraka knjiga, ali to i ne utječe previše na moj entuzijazam i recenzije. Istina je da mi se zaista sviđa što ova izdavačka kuća radi.

Hangar7 je ambiciozno preuzeo cijelo jedno žanrovsko područje koje se u posljednjim godinama sve više zapostavljalo. Tomu nisu pomogle ni krize u izdavaštvu kao ni prestanak djelovanja izdavačkih kuća koje su rado izdavale žanrovsku literaturu (Algoritam, Izvori itd.).

Hangar7 ima jedan izuzetno zdrav i realan pristup književnoj sceni, ogromno znanje o žanrovskoj teoriji i literaturi, a silno mi je drago što ulažu resurse (ne samo novčane) i u literaturu koje je sve samo ne kratkoročno profitabilna, ali itekako nedostaje kod nas. “R. U. R.: Rossumovi univerzalni roboti” autora Karela Čapeka jedno je takvo djelo. To je prva knjiga objavljena u sklopu Hangarovog projekta “Spekulativna fikcija – prošlost, sadašnjost, budućnost” za koji su osigurali financiranje iz programa Kreativne Europe. U sklopu njega namjeravaju objaviti sva Čapekova žanrovska ostvarenja, ali i, ako sam dobro shvatila, mnoga druga djela kultnih autora.


“Mislite li da duša počinje škripanjem zuba?”


Karel Čapek veliko je češko književno ime. Gotovo da i nije bilo književne forme koju nije obilježio, a istaknuo se i svojim vrlo značajnim razmišljanjima u jednom vrlo turbulentnom razdoblju povijesti. Iako je dao izuzetan doprinos žanru znanstvene fantastike (npr. u djelu “R. U. R.: Rossumovi univerzalni roboti” prvi se put spominje izraz “robot”), svakako ga je nemoguće ograničiti samo na taj žanr. Pisao je dječje knjige, romane, važna politička djela, kritike… Njegov doprinos europskoj književnosti naprosto je nemjerljiv. Iako je bio nominiran za Nobelovu nagradu za književnost, istom nikad nije nagrađen.

R. U. R.: Rossumovi univerzalni roboti” drama je koju je napisao 1920. godine i vrlo brzo se raširila po cijelom svijetu, s velikim uspjehom. Zanimljivo je da je za dramu, odnosno izraz “robot” zapravo zaslužan Karelov brat Josef Čapek. (Talentirane li obitelji!)

Drama se odvija u tvornici robota – umjetnih robova koje čovječanstvo nemilice iskorištava. Ti se roboti razlikuju od današnje definicije robota. Načinjeni su od sintetičkih materijala koji nalikuju organskoj materiji i toliko su slični ljudima da bi danas možda bolje odgovarali terminu androida ili replikanata. Lako ih je zamijeniti za prave ljude i sposobni su za (slobodnu) misao, a kasnije i emocije.


HELENA: Zašto im ne stvorite dušu?
DR. GALL: To nije u našoj moći.
FABRY: To nije u našem interesu.


Iako su isprva poslušni i podatni, nakon nekog vremena dolazi do pobune koja ugrozi cijelo čovječanstvo. Cijela radnja odvija se, kroz period od jednog desetljeća, u samoj tvornici, a razgovori, rasprave, konflikti, nedoumice likova su zaista fascinantni.

Tu su teme kao što je neovisna misao; pravo na osjećanje, vlastite misli i djelovanja, na ljubav; tu je uvid u neistražena područja manjkave ljudske prirode i ljudske duše; tu su inspirativna utopistička promišljanja, kao i dojmljiva analiza nacionalističkih tendencija; i ultimativno, uz autorovo objašnjenje, tu je ljudsko herojstvo u trenutku kada grupica ljudi gleda u svoj kraj.


“Ja krivim znanost! Domina! Sebe! Sve nas! Mi, mi smo krivi! Zbog svoje veličine, zbog nečije koristi, zbog napretka i ne znam više kakvih sve stvari uništili smo čovječanstvo! Eto, pucajte od svoje veličine! Tako veliku grobnicu ljudskih kostiju ne bi napravio ni Džingis-kan!”


Hangar7 se pobrinuo da ova knjiga bude objavljena u praktičnom, povoljnom i lijepo dizajniranom izdanju, ali to je svejedno izdanje koje vrijedi kupiti i imati na polici. Vrijedi mu se vraćati i iščitavati ga. A sljedeći put kad bude postavljeno na nekoj obližnjoj pozornici, vrijedi predstavu i pogledati.


1.ROBOT: Bili smo strojevi, gospodine, ali od muke i bolesti, postali smo…
ALQUIST: Što?
1.ROBOT: …postali smo duše.


Knjigu “R. U. R.: Rossumovi univerzalni roboti” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s