U VALERIJINOJ KOŽI – Elísabet Benavent

Izdavač: FOKUS na hit
Prevela: Milica Cvetković
Naslov izvornika: En los zapatos de Valeria
2020.

Danas počinjem ispočetka.


Jeste li se ikada pitali koliko naslovnice obećavaju? Koliko smo zapravo svjesni da naslovnice već na prvi pogled pričaju priču?

Koju mi je priču svojom naslovnicom ispričao roman “U Valerijinoj koži”? Obećan mi je chic lit, lagano, duhovito, ljubavno, prpošno štivo, španjolski “Seks i Grad”. Ok, “Seks i grad” nije mi obećan naslovnicom, ali jest kroz mnoge usporedbe koje su dane s tom kultnom američkom serijom koja prati četiri bliske, ali sasvim različite prijateljice koje se “hrvaju” s ljubavnim životom u svojim tridesetima, u New Yorku.

I u knjizi “U Valerijinoj koži” nailazimo na četiri prijateljice, doduše u dvadesetima, doduše u Španjolskoj. I da, Valeriju je vrlo lako usporediti sa spisateljski naklonjenom Carrie, Lolu je iznimno lako usporediti sa seksualno slobodoumnom Samanthom, Carmen je vrlo dobra poslovna žena, baš kao i Miranda, a Nerea svojom “posloženošću” podosta podsjeća na Charlotte.


“(…) Curke su bile zadužene za ostalo. Uvijek su mi davale tri posve različita gledišta, ponekad i posve suprotna, ali kad bi se složile, bio bi to neupitan znak da imaju pravo.”


Valerija je mlada djevojka koja je nakon relativno dobrog uspjeha prvog napisanog romana odlučila napustiti posao i posvetiti se pisanju kod kuće. Udana je za atraktivnog Adriána, umjetnika fotografa, koji je u posljednje vrijeme zabrinjavajuće distanciran i pomalo neraspoložen. Između ostaloga, iritira ga i njezina nesposobnost da se pomakne s mjesta. Kriza se produbljuje nakon što Valerija upozna Adrianovu atraktivnu mladu asistenticu, a Valerija upoznaje Victora, pravog španjolskog pastuha koji je zbog nečega (iskreno, dan danas ne znam zbog čega) u potpunosti zaluđen Valerijom.

Naravno, tu je i Lola koja je u vrućoj vezi s muškarcem koji već ima djevojku; tu je Carmen sa svojim problemima s bezobraznim šefom i simpatijama koje gaji prema kolegi s posla; i tu je pomalo izbirljiva Nerea koja je, čini se, konačno pronašla muškarca baš po svojoj mjeri.

Knjiga počinje kao pomalo iritantna priča o dvadesetogodišnjakinjama u krizama tipičnima za tu dob, sa stavovima pomalo tipičnima za tu dob, i s opsjednutošću seksom itekako tipičnom za tu dob, iako se taj aspekt možda pomalo veže i uz kulturu.

Naravno, takav je i “Seks i grad”, ali toj šarmantnoj seriji nikad nije toliko nedostajalo originalnosti (nečeg čega je falilo na početku knjige “U Valerijinoj koži“), a prije svega zbilja dobrog smisla za humor.

Sad kad sam knjigu pročitala, upravo je to aspekt za kojim najviše žalim – taj nedostatak humora. Kako roman odmiče, tako se priča zaista i produbljuje, postaje ozbiljnija, zamršenija i fascinantnija, i iako mi se ne čini da knjiga sebe shvaća preozbiljnom, pitam se nije li autorica tekst ipak mogla produhoviti duhovitijim detaljima.

Vrlo brzo sam shvatila da osjećaj iritacije koji vežem uz priču nije uzrokovan lošim pisanjem, nego iritacijom koju generalno osjećam prema svojim turbulentnim dvadesetima.

I ja sam ih provela u visokim petama (te žene u knjizi STALNO bole noge, ali opcija silaska u tenisice ili balerinke naizgled ne postoji), i ja sam se strogo držala imperativa dobrog izgleda u baš svakom javnom izlasku (danas mi nije problem otići na posao bez šminke ili prošetati psa u pidžami), i ja sam ih provela konstantno razmišljajući o dobrome seksu (danas mi se poimanje “dobrog seksa” mrvicu promijenilo), i ja sam većinu dvadesetih provela u vezama koje na jedan ili drugi (ili treći) način nisu bile dobre za mene, uključujući i rano sklopljeni brak koji baš nikako nije funkcionirao.


“Počinjem se brinuti zbog vaše opsjednutosti seksom.”


I to je trenutak gdje ovaj chic lit i obećanja koja su mi dana naslovnicama pomalo razilaze s očekivanjima. Prema kraju knjige mi se činilo da nije samo moj dojam priče osoban, nego mi se učinilo da je i sama priča napisana iz osobne perspektive i nekih sasvim osobnih iskustva i lekcija.

Iritacija se gotovo u potpunosti istopila. Ne govorim o iritaciji likovima i njihovim postupcima, mislim da lik UVIJEK ima pravo na svoje postupke i odluke, nego o iritaciji pisanjem, koje se pokazalo poprilično svrhovitim i zanimljivim, a likovi su rasli i razvijali mi se pred očima.

Da, autorica se ponekad stavlja u neke nebulozne situacije za koje ne mogu vjerovati da su prošle blagoslov urednika, ali kako više razmišljam o tome čini mi se da je baš njihova nebuloznost ukorijenjena u stvarnosti. Jer stvarnost, naime, piše manje realistična štiva nego što si ijedna organizirana forma umjetnosti može dopustiti.

Ne vjerujete mi? Sjetimo se samo Zagrebačkog potresa usred pandemije, ili one jedne situacije kad sam jednoj domaćoj autorici rekla da mi se ne sviđa kako je njezin roman završio u farsi, a ona mi je, s punim pravom, odgovorila da to nije farsa, nego stvarni život. Ups.

Čini li ih to, u slučaju knjige “U Valerijinoj koži”, dobrim rješenjima, spretno napisanim? I ne baš, ali razumijem potrebu da ih se tako osmisli.


“Zbogom stvarnosti, zbogom onom što nije vjerodostojno. Mogu pričati o stvarnom životu jer sam se u njemu svaki dan budila. Nisam znala hoće li se iz toga nešto izroditi, ali odjednom su mi prsti letjeli po tipkovnici, istom strašću s kojom su to radili u dva ujutro, cijedeći vrijeme, kad mi je samo budilica zapovijedala. Iznenada sam imala razlog zbog kojeg pišem. Imala sam što reći.


Sve u svemu, ovo je sočni ženski roman prožet zdravom dozom pravog mediteranskog temperamenta, a prijateljstvo četiriju žena prikazanih u ovoj priči uzor su svake dobro izbalansirane ženske grupe prijateljica, evocirajući “Seks i grad” upravo u aspektu koji je, na kraju krajeva, i najsnažniji.

Ambicija autorice da ne podilazi jeftinim i sladunjavim rješenjima zamršenih situacija svojih likova impresionirao me, i veseli me vidjeti kuda će ih odvesti u sljedećim nastavcima serijala o Valeriji.


“A na što sam naišao? Na priču o četiri djevojke od dvadeset i nešto godina, zajebane, u brojnim slučajevima, do nevjerojatnih razmjera.”


Knjigu “U Valerijinoj koži” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s