SVE TVOJE SAVRŠENO – Colleen Hoover

Izdavač: Naklada Neptun

Prevela: Zrinka Budak


Obasjaš li svjetlom samo svoje mane, sve tvoje savršeno će potamnjeti.


Mislim da mi nikad dosad nije bilo ovoliko teško napisati recenziju. U potpunosti sam podijeljenog mišljenja, stoga vas molim za malo strpljenja dok i sama ovom recenzijom pokušavam dokučiti što to doista mislim o ovoj knjizi.
Colleen Hoover popularna je autorica koja je dostigla kultni status svojim knjigama ljubavne tematike. Colleen nije dovoljno ispričati tipičnu ljubavnu priču – ona ju mora zašećeriti i zabiberiti, i toliko izokrenuti da na kraju njezinih knjiga mislimo da smo sami prošli kroz najposebnije životno iskustvo, umjesto samo čitali o njemu. Nevjerojatna je činjenica da je Colleen svoju karijeru započela kao uspješna nezavisna autorica e-knjiga, nakon čega je “otkrivena” od strane izdavača te time započinje njen svjetski uspjeh. To je najbolji dokaz da Colleen Hoover uistinu poznaje svoju publiku i zna što ta publika želi.

Jednako dobra kao i “Priča završava s nama“?

Najbolji primjer toga je njezina knjiga “Priča završava s nama” koja je, po mom skromnom mišljenju, moderni klasik te knjiga koja bi trebala biti obavezno štivo. Dodajmo tome činjenicu da je tu knjigu temeljila i na nekim vlastitim negativnim iskustvima, odnosno iskustvima autoričine majke, i dobivamo djelo koje je s pravom osvojilo srca čitatelja.
Možda je upravo tu problem koji imam s ovom knjigom i načinu na koji je ispričana – ne znam koliko je osobnog iskustva autorica unijela u “Sve tvoje savršeno“. Knjiga je, na trenutke, na mene ostavila dojam naivnosti koju nisam očekivala – nešto čega ni u tragovima nije bilo u “Priča završava s nama”. Autorica se toliko fokusirala na uvjerljivost centralnog bračnog problema, da ga je sasvim moguće – preigrala. Dopustite mi da pojasnim.
45256690_251249588888262_6315586938745126912_n

Sve tvoje očajno

Colleen ponovno poseže za centralnom temom koja je hrabra, realna i kontroverzna. Autorica analizira jedan brak na svom izdisaju, brak koji je započeo kao uvjerljivi primjer srodnih duša, posvemašnje zaljubljenosti i iznimne kemije.
Knjiga se odvija na dva kolosijeka pa tako izmjenično pratimo poglavlja od kojih se jedna bave intenzivnim početkom veze Quinn i Grahama, dok druga opisuju sadašnjost i sumrak sedmogodišnjeg braka. Turbulentno desetljeće ostavilo je danak na oba lika, a borba s određenim problemom u braku konačno taj brak i ubija (silno se trudim ne spojlati knjigu, toliko da očekujem nekakvu medalju na kraju ovog članka 🙂 ). Prošlost je opisana zanosno i seksi, dok je sadašnjost tmurna i očajna. Eksplicitno tmurna i očajna. S vremenom se, najiskrenije, više nisam uspijevala “šaltati” između jednog i drugog raspoloženja, osjećaj mučnine je prevladao te obojao i prošle sretne kao i sadašnje scene. Taj osjećaj ne definiram kao negativan, ali je svakako neočekivan.

Tuga ili depresija?

Priča je u potpunosti ispripovijedana iz perspektive glavne junakinje Quinn i zapravo se bavi njezinim problemima koji imaju vrlo izričit uzrok – nemogućnost koja nju u potpunosti otima. No, knjiga se u ni jednom trenutku ne bavi, posudit ću idiom – slonom u sobi, odnosno činjenicom da naš glavni lik pati od zrelog oblika depresije, čak i PTSP-a. Bojim se da ni autorica sama nije svjesna koja stanja, tj. bolesti opisuje u ovoj knjizi. Da, to su bolesti, a autorica se njima bavi kao da su raspoloženja ili neke jednostavnije deluzije. Ne, ovo nije najobičnija tuga, koliko god nas glavna junakinja u to pokušavala uvjeriti.
tenor (1).gif
Shvaćam da sâm glavni lik ne shvaća da je bolesna, ali da njenom (iznimno inteligentnom) suprugu ili (iznimno bliskoj) sestri ili pak (tom jednom) bračnom terapeutu kojem su svojevremeno odlazili to baš nikad nije palo na pamet – ne vjerujem. Jest da je ta depresija uzrokovana situacijom u kojoj se Quinn nalazi (namjerno ne govorim kojom, ne želim vam pokvariti doživljaj knjige), ali to je svejedno ozbiljna bolest koja dodatno nagriza već itekako ranjiv bračni odnos. Ipak, možda sam previše optimistična. Možda zaista, baš kao i u stvarnom životu ponekad, nitko ne vidi ono što je ispred njih, svaki zarobljen u vlastitim osjećajima i perspektivi.

O modernim bajkama

Pribojavala sam se kraja ove knjige. Očekivala sam (i bojala se) raznih klišeja za kojima bi 99.99% drugih autora posegnulo kako bi koliko-toliko ostvarilo koliki-toliki happy end. Srećom, Colleen Hoover nije 99.99% drugih autora i kraj je bio poprilično impresivan. Kraj je bio uvjerljiv i knjiga je njime zaslužila titulu prave moderne bajke.
Brakovi su zajeban koncept. U stvarnosti nemaju veze s brakovima iz ljubavnih romana. I doista ogroman broj njih završi otuđenjem i razvodom. Čak i oni brakovi koji su se činili snažnijim od stijene nađu svoj trenutak (na)pucanja. Iluzionarno je misliti da postoji brak koji do te točke ne dođe.
Unatoč naivnosti pojedinih dijelova priče, ova knjiga je na kraju ipak uspjela prikazati kompleksnost oštećenog bračnog odnosa, ali i krajnju pobjedu Ljubavi.
45906126_254230061923548_647589843131432960_n

Suma sumarum

Bajke imaju svoju publiku, a moderne bajke su mnogima dragi žanr. Vjerujem i nadam se da će se “Sve tvoje savršeno” mnogima svidjeti. I iskreno, čak i uz ove mane koje sam ja osjetila, ovdje je svejedno riječ o kvalitetnoj knjizi. Ipak je to Colleen Hoover, a ta žena zna što radi, čak i kad se, po mom mišljenju – zaleti. A najiskrenije, žudim za argumentiranom raspravom s ostalima koji su je pročitali, pa da i sama otkrijem koliko sam objektivna, a koliko subjektivna u svojoj procjeni knjige.
U svakom slučaju, pripremite se za roller coaster raznih emocija i na jednu vezu koja PRŠTI kemijom. Tek uz Colleen Hoover shvatim koliko je rijetko pronaći fiktivni ljubavni odnos u kojemu se ovoliko dobro osjeća međusobna privlačnost centralnog ljubavnog para. Tu komponentu nikad ne smijemo uzeti zdravo za gotovo. Upravo kao što Colleen Hoover i njezina hrabra spisateljska ostvarenja ne smijemo uzimati zdravo za gotovo. Uostalom, ne treba se koncentrirati samo na mane, baš kao što i ovaj prekrasni citat knjige kaže: “Obasjaš li svjetlom samo svoje mane, sve tvoje savršeno će potamnjeti.”

Knjigu “Sve tvoje savršeno” možete kupiti na web shopu Naklade Neptun.

3

2 thoughts on “SVE TVOJE SAVRŠENO – Colleen Hoover

Leave a comment