12 knjiga koje možete pročitati za jedan dan

Moram vam nešto priznati – ja doista obožavam velike knjige. Čim duže tim bolje. No, ponekad ipak trebamo nešto kratko, upečatljivo i snažno, knjigu koja će nas šarmirati s malo riječi, a puno zabave.

Donosim vam popis knjiga koje je sasvim moguće pročitati unutar jednog dana, u jednom “sjedu”, a koje su unatoč tome sadržajne i upečatljive. Nadam se da ćete medju nabrojenim knjigama i vi naći ponešto za sebe.

1. R.J. Palacio: “Čudo

20180622_155205.jpg

Izdavač: Fokus
Prevela s engleskoga: Tamara Kunić

Čudo” je čudo od knjige. Izvorno namijenjena osnovnoškolcima, prava je knjiška poslastica za sve generacije. Osim što je nevjerojatno čitljiva i stranice se tečno okreću, ona je jedna od inspirativnijih knjiga koje sam pročitala ove godine. No, budite pripravni na snažne emocije, čak i poneku suzu.

Knjigu možete kupiti ovdje.

2. Alessandro Baricco: “Ocean More

20180622_155132.jpg

Izdavač: VBZ
S talijanskoga prevela Vanda Mikšić

Ovo stoji u opisu knjige: “Ovo nije roman. Niti nije pripovijetka. To je priča.” I bome, kakva priča… ljubavna, začudna i izuzetna. Radi se o posve jedinstvenoj knjizi, neobično je pisana, a opet ni slova ne bih mijenjala. Idealna za ona slatka slobodna popodneva kad nam treba malo čarolije u životu.

Knjigu možete kupiti ovdje.

3. Rupi Kaur: “Mlijeko i med” i “Sunce i njeni cvjetovi

IMG_20180616_082306_689 (1).jpg

Izdavač: Stilus Knjiga
S engleskoga prevela: Ira Martinović

Rupi Kaur osvojila je svijet svojom prvom zbirkom pjesama “Mlijeko i med“, a uspjeh nastavila i dugoočekivanom novom knjigom “Sunce i njeni cvjetovi“. Riječ je o spoju poezije i proze, s naglaskom na ženstvenost, snagu, tugu, traumu i sve ono što nas kao žene ruši, i naposljetku osnažuje. Lako se čita, misli su kratke, stoga ih je bilo lako uvrstiti na listu.

Knjige možete kupiti ovdje.

4. Han Kang: “Vegetarijanka

vegetarijanka300.jpg

Izdavač: Hena Com
Prevela s engleskoga Mirna Čubranić

Ova neobična knjiga neobičnog imena osvojila je nagradu “Man Booker International” 2016. godine. Radi se o knjizi koja razotkriva potencijalnu okrutnost korejskog društva, ali i našeg – koliko smo doista tolerantni kada su u pitanju tudje odluke, one koje diraju u  naša vlastita poimanja o tome kako društvo mora funkcionirati. Autorica je odabrala prilično banalan slučaj korejske domaćice koja, naizgled ničim izazvana, odluči prestati jesti meso te postati vegetarijanka. Kratka i snažna knjiga koja vjerojatno nije za sve, ali ja vas svejedno ohrabrujem da joj date šansu.

Knjigu možete kupiti ovdje.

5. John Strelecky: “Kafić na kraju svijeta

20180622_162256.jpg

Izdavač: Egmont Hrvatska, naklada Puls
S engleskoga prevela Marija Perišić

O “Kafiću na kraju svijeta” već sam pisala (recenziju možete pročitati ovdje). Radi se o izuzetno kratkoj i šarmantnoj knjizi o smislu života. Kratka je i slatka, puna inspirativnih i dobroćudnih misli usmjerenih generaciji ubrzanog ritma života, koja ponekad zaboravlja da ima pravo na odabir vlastitog puta.

Knjigu možete kupiti ovdje.

6. Robert Seethaler: “Trafikant

IMG_20180531_163951_811.jpg

Izdavač: Hena Com
S njemačkoga prevela Željka Gorički

Trafikant” je prekrasna knjiga. Seethaler je pisac koji ne vjeruje u niti jedan zarez viška, a kamoli rečenicu. Vjeruje i u ljepotu pisanja – ovdje se radi o lijepoj književnosti u svoj njenoj raskoši. Radnja je smještena u Beč taman prije početka drugog svjetskog rata i prati mladića sa sela koji se zaposli u gradskoj trafici u kojoj svoje novine i cigare kupuje, ni manje ni više nego poznati psihoanalitičar Sigmund Freud. Knjiga je mudra, čitljiva i na momente silno duhovita.

Knjigu možete kupiti ovdje.

7. Madeleine L’Engle: “Nabor u vremenu

IMG_20180227_112034_243.jpg

Izdavač: Stilus Knjiga
S engleskoga prevela Ivančica Lovašen

Još jedna dječja knjiga, ali mene to doista nikad nije spriječilo da u knjizi svejedno uživam. Ironično, jedino kao dijete nisam voljela dječje knjige, no kao odrasla shvatila sam da su neke stvarno super. Ovo je jedna od takvih divnih knjiga. “Nabor u vremenu” je izuzetno neobična obiteljska priča sa snažnim elementima znanstvene fantastike, i jednom kad se krene čitati teško je stati. Sad samo da dočekam i nastavke.

Knjigu možete kupiti ovdje.

8. Cody McClain Brown: “Propuh, papuče i punica” i “Hrvatska uzvraća udarac

20180622_162401.jpg

Izdavači: Algoritam i Vorto Palabra
“Propuh, papuče i punica” – hrvatsku verziju je s engleskoga preveo Vladimir Cvetković Sever
“Hrvatska uzvraća udarac” – hrvatsku verziju s engleskog prevela Dana Früschütz

Cody McClain Brown autor je knjiškog fenomena na našem području – “Propuh, papuče i punica” zbirka je kratkih anegdota koja su izvorno napisane na autorovom blogu, a kasnije izdane i u ovim veoma uspješnim knjigama, pravim bestsellerima na našem području. Priče su izuzetno šarmantne, pronicljive i duhovite. Cody (Amerikanac) priča o svojoj svakodnevici nakon što se sa suprugom Vanom (Hrvaticom) doselio u Hrvatsku i ovdje pustio korijenje te zasnovao obitelj. Razlike u kulturi su ogromne i ni jedna nije promakla budnom Codyjevom oku. Njezin nastavak “Hrvatska uzvraća udarac” malo je ozbiljnija knjiga od prve, ali nimalo manje zabavna i dovitljiva. Obje su knjige kratke i čitljive i završit ćete ih prije nego što kažete “propuh”.

Knjige možete kupiti ovdje.

9. Cormac McCarthy: “Cesta

Cesta-Cormaca-McCartyja-sto-je-sve-grupa-Sanjara-pronasla-na-Cesti_article_full.jpg

Izdavač: Profil
S engleskoga prevela Tatjana Jambrišak

Cesta” je nezaboravna knjiga post-apokaliptičnog žanra za koju je njen autor dobio Pulitzerovu nagradu. Po meni, ova knjiga je remek-djelo. Pratimo oca i sina u post-apokaliptičnom scenariju koji bi slomio mnoge. No, ovaj otac nije slomljen i dirljivo je čitati o snazi očinstva u uvjetima koji su sve samo ne ljudski. Prekrasno napisana knjiga koju je doista lako završiti za jedan dan.

Knjigu možete kupiti ovdje.

10. David Benioff: “Grad Lopova

20180622_155155.jpg

Izdavač: Znanje
Prevela s engleskoga: Iva Šrot

David Benioff svestran je pisac koji je svijet pomeo ponajprije svojim producentskim radom kao osoba iza mega-popularne serije “Igre Prijestolja” te kao scenarist filmova kao što su “Troja” i “Gonič zmajeva”. No, meni je osobno najdraži upravo zbog ove knjige. Neka vas njenih 280 stranica ne zavarava – nemoguće ju je ispustiti iz ruku nakon što ju počnete čitati. Možda upravo zbog autorove televizijske i filmske karijere, ova se knjiga čita kao što bi gledali neki napeti akcijski film prepun zanimljivih likova, dogadjaja, obrata, nestašluka i tragedija. Radnja je smještena u drugi svjetski rat, u okupirani Lenjingrad u kojem naši junaci trebaju pronaći tucet jaja – samo tucet jaja u gradu u kojem su od hrane ostali još samo njegovi stanovnici.

Knjigu možete kupiti ovdje.

11. Slavenka Drakulić: “Optužena

IMG_20180615_225343_136.jpg

Izdavač: VBZ

Slavenka Drakulić legenda je hrvatske književnosti. Svaka njena knjiga upečatljivo je književno iskustvo koje mijenja čitatelja i način na koji gleda na svijet. “Optužena” tu nije izuzetak. Radi se o tankoj, iako knjizi teške tematike koja prati nekoliko generacija žena unutar iste obitelji te na sasvim jedinstveni način obradjuje temu obiteljskog nasilja. No, isplati se uzeti dan i posvetiti se ovoj neponovljivoj knjizi. Iako, bilo koju Slavenkinu knjigu da uzmete – nećete pogriješiti.

Knjigu možete kupiti ovdje.

12. Neil Gaiman: “Nordijska mitologija”

20180622_171323 (1).jpg

Izdavač: Mitopeja
S engleskoga preveo Vladimir Cvetković Sever

“Nordijska Mitologija” je biser od knjige, a hrvatsko izdanje je još k tome i prekrasno. Svako poglavlje nova je priča koja na prelijep i, često, duhovit način prepričava mitologiju s vikinških prostora. Jedino, nažalost… ovog unikatnog izdanja više nema u prodaji. Izašlo je tek 500 rukom izvezenih knjiga. Ipak, ovih dana Mitopeja je izdala alternativno komercijalno meko izdanje koje je dostupno u bolje opremljeni knjižarama, kao i online. Ne propustiti!

Knjigu možete kupiti ovdje.


Edit: Dodajem i nekoliko počasnih spomena:
  • Kako biti hipster autora Pavla Svirca a.k.a. Književna Groupie (Egmont Hrvatska, naklada Puls)
    Satirična zbirka kratkih anegdota autora koji voli podbosti sve slojeve naše kulturne i političke scene, a bome i koga god izvan nje. Meni osobno trebalo malo duže da dodjem do kraja knjige (iako mi se svidjela), ali vjerujem da bi neki nadobudniji čitač to riješio brže.
  • Izbor serijal autorice Kiere Cass (Mozaik Knjiga, Mirna Čubranić)
    Prijateljica me zgodno podsjetila na ovaj serijal, a s obzirom na to da sam prve tri knjige “riješila” unutar 48 sati, mislim da doista zaslužuje biti barem spomenut u ovom članku.
  • Posljednja ljubav babe Dunje autorice Aline Bronsky (Ljevak, prevoditeljica Anda Bukvić Pažin)
    Ova mala, ali divna knjiga prati priču neobične babe Dunje koja se pod stare dane odlučila sama vratiti u selo koje je još uvijek nesigurno za život nakon nuklearne katastrofe u Černobilu. Baba Dunja je kao lik apsolutni vrh i njene vas misli i dogodovštine neće razočarati.

 

 


Koju knjigu bi vi dodali na ovu listu?

 

 

 

 

 

3 thoughts on “12 knjiga koje možete pročitati za jedan dan

  1. Tri sam pročitala od navedenih i odlične su, trenutno se jedino mogu sjetiti Posljednja ljubav babe Dunje koju sam “progutala”.

    Liked by 1 person

  2. Možeš pročitati za dan ako nemaš troje djece. 🙂 One koje, pak, možeš za svega sat-dva, pa i kraće su Barikove Svila i Pijanista, Agi i Ema Igora Kolarova (ovdašnji Mali princ), gotovo sve od Fantea, ali nek za ovu listu budu Puna života i Moj pas Glupi, pa eto nek bude i Pas Ivana Tokina.

    Like

Leave a comment