POD KUPOLOM – Stephen King

Izdavač: Vorto Palabra
Preveo: Damir Biličić
Naslov originala: Under the Dome
2018.

“MRAVI NE MOGU PREKLINJATI.”


Roman “Pod kupolom” je pedeset osma knjiga te četrdeset osmi roman plodonosnog autora Stephena Kinga. Riječ je o opširnom romanu od gotovo 1000 stranica, a kod nas je objavljen u dva sveska. Po njemu je prije nekoliko godina snimljena i TV serija, ali nju vam ne mislim preporučiti. Izdržala sam jednu sezonu (ima ih sveukupno dvije) i nemam puno toga lijepoga reći o seriji, a da ne govorim da, osim po imenu, glavnom zapletu i sasvim solidnom castu jednog od likova (glavnog negativca), nema puno veze s knjigom koja je, iako opširna, zbilja i kvalitetna.

Jednog idiličnog listopadskog jutra u malom mjestu Chester’s Mill u okrugu Castle Rock se sasvim neočekivano i posve iznenada nad cijelim gradićem pojavljuje nevidljiva zapreka, nalik na kupolu, i u potpunosti izolira ljude koji se u njoj nalaze. Kaos se sporo, ali sigurno širi ovom malom zajednicom, a vodstvo preuzima Jim Rennie, jedan od vijećnika.

Jim Rennie ambiciozan je vlasnik lokalnog salona za prodaju automobila, kriminal mu nije stran, a kupola mu omogućuje da konačno dobije ono što je oduvijek htio – apsolutnu vlast nad zajednicom koja ni ne zna što joj se sve sprema. Na putu mu stoji Dale Barbara, autsajder i bivši vojnik koji je baš to jutro namjeravao zbrisati iz grada, ali i cijela skupina pojedinaca koji vjeruju da dobrobit zajednice ipak nije glavni motivator gladnog Jima Rennieja.

Iako će mnogi kao glavne likove izdvojiti Dale Barbaru ili nekog od njegovih prijatelja, ja odgovorno tvrdim da je glavni lik upravo genijalan Rennie, unatoč tomu što je genijalno zao. 🙂


“Savjet glasi ovako: Dobrome političaru nikada ne dopusti da se pomoli.”


Čitajući ovu knjigu, jedan mi se događaj cijelo vrijeme vrtio po glavi. Jeste li čuli za Stanfordski zatvorski eksperiment? Zaista je zloglasan. Grupu studenata koji su pristali na ovaj psihološki eksperiment poznatog sveučilišta Stanford odvojili su u dvije grupe. Jedna je trebala glumiti čuvare u zatvoru, a druga njihove zatvorenike. Iako im je fizičko nasilje bilo strogo zabranjeno, sve ostalo bilo je dopušteno. Nije prošlo dugo prije nego li su se čuvari počeli okrutno ponašati prema zatvorenicima, vrijeđajući ih, psihološki ih maltretirajući, i nalazeći kojekakve druge maštovite načine za mučenje zatvorenika.

Pokus koji je trebao trajati dva tjedna prekinut je nakon samo šest dana, previše je eskalirao. I dan danas navodi se kao primjer kako i dobri ljudi, uz dovoljno stimulacije, podršku okoline i uz prave uvjete mogu postati vrlo okrutni jedni prema drugima, i to u kratkom vremenskom roku.

Mislim da vam je jasno zašto me Kingov eksperiment na stranicama ove knjige toliko podsjetio na Stanfordski zatvorski eksperiment. Jim Rennie nije jedini lik u ovoj priči koji je zastranio, i zastrašujuće je gledati kako se jedna, dotad idilična zajednica, polako raspada u izvanrednim okolnostima.

Knjige kao što je “Pod kupolom” odvode vas u društvenu situaciju koja je toliko neuobičajena, toliko izolirana od drugih i King je strpljivo gradi, analizira, raščlanjuje, gotovo kao da je autor biće koje se okrutno zaigralo u mravinjaku izazivajući, proganjajući, paleći male mrave koji ne znaju što se događa i zašto im cijeli svijet odjednom gori.

U gotovo tisuću stranica ove priče, King je majstorski posložio svoje likove, kojih u ovoj knjizi doista ima mnogo, sasvim moguće i previše (osobno mi se jako teško istinski povezati s likovima kad ih ima u ovolikom broju). King je kralj karakterizacija, a neki od likova u ovoj priči su gotovo degutantno negativni. Voljela sam ih mrziti!

Naravno, nije sve baš toliko loše. Ima nade za ljudski rod, a King, koliko god izvrsno prikazuje patologiju psiholoških stanja negativaca u priči (osobito “kralja u svom malom selu” Jima Rennieja), toliko se rado prepušta karakterizaciji grupice dobrih ljudi kojima je stalo do dobrobiti svoje male zajednice koja je u nevolji.

Najiskrenije, nisam bila sigurna kojom bih ocjenom ocijenila ovu knjigu. Čitala sam je dugo i jako se vezala uz nju, ali do samog kraja nisam znala kuda autor sve to vodi i hoće li to iskustvo biti zadovoljavajuće za mene kao čitateljicu. Srećom, po meni, kraj knjige, odnosno njezina posljednja četvrtina najbolji je dio ovog romana, i priča zaista ne posustaje do samoga kraja kada sve kockice sjednu na mjesto.

Knjiga me zamislila na puno razina i izvrstan je prikaz jednog “zoološkog vrta”, kako je to kolega Knjiški zmaj dobro opisao u svojoj recenziji. Upozorenja kojima obiluje knjiga “Pod kupolom” nisu samo unutarnja psihološka ili pak ona društvena, već su mnoga vezana i uz druge teme, neke od njih su okoliš i ekologija. Ovo je kompleksno, dobro istraženo djelo sposobnog autora i savršeno je štivo za ljubitelje Stephena Kinga kojima velike knjige nisu problem.

Oba sveska romana “Pod kupolom” možete kupiti na Hoću knjigu web shopu.


Leave a comment